2014. feb 16.

Rezsiharc - hiszik amit mondanak?

írta: nyugis731
Rezsiharc - hiszik amit mondanak?

Tudjuk, 2014 a Rezsiharc Éve. Orbán meghirdette már tavaly szeptemberben Kötcsén, és most újra a "magyar embereknek" írott levelében. Egyértelmű az állítás: a rezsicsökkentést a "külföldi közműcégek és bankok" veszélyeztetik, s a Magyar Csapat védelmezheti meg.

Ennek az egésznek nyilván csak akkor van értelme, ha a külföldi cégek irreális profitigénye miatt fizetünk irreálisan sokat. De hát nem is minden közműcég külföldi (már a BKV bérlet is rezscsökken...) és nem is az áramár magas Magyarországon, hanem a magyar fizetések alacsonyak a gazdagabb országokhoz viszonyítva. Ennyi erővel az élelmiszert és minden egyebet is olcsóbban kellene adni, s mindjárt osztrák színvonalon élnénk. Elolvashatjuk ezeket bővebben itt is meg itt is. Józanul tudjuk, hogy a rezsicsökkentést végül mi, magyar emberek fogjuk megfizetni különböző kerülőutakon. (Kivéve persze amikor szerencsénk van a világpiaci árral.) Mire a harc akkor?

Rezsiharc_szabadsagharc.png

Jó lenne persze a rezsiharcot hirdetők véleményét is ismerni. Jó lenne ide azt is belinkelni. Találkozott valaki adatokkal alátámasztott elemzéssel arról, hogy mennyi lehet az indokolatlan profit az áram árában? Vagy a gázéban, vagy a szemétszállításéban? Számításokat arról, mennyi lenne a reális ár? Ugye nem? Nem írtak ilyen háttéranyagokat sem a hozzáértők, sem a maguk számára. Magukat sem akarják meggyőzni, mást pláne nem. Maguk sem hiszik, amit mondanak. Sőt tőlünk sem várják, hogy elhiggyük. Nekik elég az, ha a dübörgő kormánypropagandával szemben kevesen merik kimondani: meztelen a király.

A lényeg a ’rezsiHarc’. Ők is tapasztalják, hogy a jövőbe tolódik ki az ígért fellendülés és konszolidáció – ezért kell egyre ádázabb Ellenség. Az Ellenséges Erők lehetnek a multik, de más is. E változatban a például az "EU bürokraták és a hazai baloldal" ellen kell vívni. Itt pedig a szén áfájának csökkentése a következő harci cél. Miért is nem a Gonosz Nemzetközi Szénvállalat extraprofitját kell csökkenteni? Mert nincs is ilyen? S emiatt vajh' én fizetek egy újabb adót a kieső szénáfa helyett, vagy még kevesebb jut majd egészségügyre? Ezért harcoljak?

rezsiharcosok_rezsicsokkentes_Fidesz.png

Nem zavarja őket, ha maguknak is ellentmondanak. Ők is tudják, hogy a király meztelen. Emberből vannak: utálják magukat miközben hazudnak. Tetszik látni, milyen feszültek? Már nem mondhatják, amit gondolnak. Zsarnokságában élnek.

(E bejegyzés eredetileg a Fideszfigyelő blogon jelent meg, itt.)

Szólj hozzá